Αυτισμός και Μαθησιακές Δυσκολίες

Η αλληλεπίδραση του παιδιού με αυτισμό

Ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να μην ενδιαφέρεται τόσο να αλληλεπιδράσει με τους ανθρώπους γύρω του. Ωστόσο, αυτό που έχει πραγματική ανάγκη είναι να αλληλεπιδράσει με τους γονείς του. Αυτό που χρειάζεται είναι οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί να βρει τον τρόπο του χρησιμοποιώντας τα ενδιαφέροντα του και σταδιακά να συμπεριλάβουν και νέα πράγματα ή εμπειρίες. Είναι βασικό να εισάγουμε νέα ερεθίσματα που μπορεί και να μην τους αρέσουν αρκεί να παρακολουθούμε το παιδί μας και να “μεταφράζουμε” τις αντιδράσεις του έτσι ώστε να διαμορφώνουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ό,τι νέο. Ένας ειδικός θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποφύγετε ή να μειώσετε μία έντονη αντίδραση. Άλλωστε αυτός είναι και ο βασικός ρόλος του θεραπευτή, να βοηθάει και να στηρίζει τους γονείς στην προσπάθειά τους να βρουν τους κατάλληλους τρόπους που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών.

Προβλήματα συμπεριφοράς

Οι καθημερινές ματαιώσεις των παιδιών και πως τις αντιμετωπίζουμε.

Είναι γεγονός πως τα παιδιά βιώνουν πολλές μικρές απογοητεύσεις καθημερινά με όλα τα όρια και τους κανόνες που τους θέτουμε. Ως γονείς:

1.

Είναι σημαντικό να τους καλλιεργήσουμε ένα ισχυρό αίσθημα αυτοπεποίθησης έτσι ώστε να μπορούν να διαχειριστούν όλες τις ματαιώσεις με ψυχραιμία και ηρεμία. Το κάθε παιδί έχει ανάγκη να νιώσει πως το αγαπάμε και το εκτιμάμε με πράξεις. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι να διαχειριζόμαστε και εμείς οι γονείς το κάθετί που προκύπτει με ψυχραιμία και να υπογραμμίζουμε όχι μόνο όλα αυτά που δυσκολεύονται να διαχειριστούν αλλά και τις επιτυχίες τους. Με όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και οι ‘αποτυχίες’ των παιδιών, είτε είναι στο σχολείο, είτε μια μη επιθυμητή συμπεριφορά μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλεία και ευκαιρίες που θα διδάξουν το παιδί και θα το φέρουν πιο κοντά στη γνωριμία με τον εαυτό του.

2.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σπουδαιότητα της παρηγοριάς και της κατανόησης. Μία ζεστή αγκαλιά δείχνει αποδοχή και δείχνει στο παιδί ότι έχει και αυτό δικαίωμα στο να κάνει λάθος και πως οι γονείς είναι εκεί για να το βοηθήσουν να το ξεπεράσει.

3.

Η αυτονομία αποτελεί μεγάλη ανάγκη όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά. Είναι σημαντικό να τους δώσουμε ευκαιρίες όπου αυτά θα παίρνουν πρωτοβουλίες και θα αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Φυσικά, πρέπει να ξεχωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα στην πρωτοβουλία και την ΄επιβολή’ από μέρους του παιδιού. Το ότι το παιδί θέλουμε να μπορεί να παίρνει αποφάσεις δεν σημαίνει ότι αυτό θα γίνεται εις βάρος των κανόνων μιας οικογένειας, που θα πρέπει να έχουμε γνωστοποιήσει στο παιδί αρκετά νωρίς αναλογιζόμενοι κάθε φορά την ηλικία του. Τίποτα δεν θεωρείται αυτονόητο για ένα παιδί, οπότε δεν μπορούμε να θυμώνουμε όταν κάτι δεν του το έχουμε συζητήσει. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που παραβούν ή θέλουν να παραβούν έναν κανόνα, ακόμη και τότε με τη συζήτηση και με τον τόνο της φωνής μας που δείχνει ότι εννοούμε αυτά που λέμε, το βοηθούμε να καταλάβει.